Светът на нокти: Израел удари Иран, спрени са полети. Нападението съвпада

...
Светът на нокти: Израел удари Иран, спрени са полети. Нападението съвпада
Коментари Харесай

Светът на нокти: Израел удари Иран, спрени са полети, МВнР в готовност да евакуира българи

Светът на нокти: Израел удари Иран, спрени са полети. Нападението съответствува с рождения ден на Аятолах Али Хаменей, Иран затвори небето над няколко града в страната.
Израелски дронове са атакували цели на територията на Иран. Медии в Техеран оповестяват, че безпилотните машини са били обезвредени от противовъздушната защита на страната. Ракети не са били включени в офанзивата, заяви NOVA.

В региона на град Исфахан в централната част на Иран са се чули три детонации. Взривовете са в региона на иранска военна база. Иранската държавна телевизия оповестява, че не са наранени нуклеарни мощности.
Министерски съвет: Следим обстановката Израел – Иран, в подготвеност сме за евакуация на българи
Няма директна военна опасност за България все още, допълват от Министерския съвет. Във връзка с офанзивите в Близкия Изток министър-председателят и държавното управление е в съгласуваност с отрасловите ведомства и следи обстановката, като има подготвеност за евакуация на българските жители. Това оповестяват от Министерския съвет. И допълват, че няма директна военна опасност за България все още.
.

В нощта на събота против неделя Иран изстреля дронове и ракети против Израел в отговор на офанзивата против дипломатическата задача в Дамаск.

Нападението съответствува с рождения ден на Аятолах Али Хаменей, който през днешния ден навършва 85 години. Няма информация при офанзивата да има жертви или ранени жители.

„ Гардиън “ заяви, че Израел е предизвестил администрацията на Байдън по-рано в четвъртък, че следва удар в идващите 24 до 48 часа. Според CNN израелците са уверили американските си сътрудници, че нуклеарните уреди на Иран няма да бъдат обект на офанзивата. Източници на „ Ройтерс “ също удостоверяват, че Съединени американски щати са били известени, само че не са взели участие в офанзивата. Израел нанесе „ стеснен “ удар по Иран в отговор на нападението от 13 април, заяви пък Fox News.

В Исфахан има обекти, свързани с нуклеарната стратегия на Иран, включително неговия под земята обект за обогатяване в Натанц. Държавната телевизия разказа всички обекти в региона като „ изцяло безвредни “.

Въздушната база покрай Исфахан от дълго време приютява иранските изтребители F-14 Tomcat, създадени в Съединени американски щати и купени преди Ислямската гражданска война от 1979 година

Иран прекрати полетите над редица градове, след като Израел атакува един от военните обекти на страната, заяви Ройтерс, който цитира иранската държавна организация. Полетите над Техеран, Исфахан и Шираз бяха спрени за неопределен срок. Базираните в Дубай превозвачи Emirates и FlyDubai започнаха да се отклоняват полетите си над западен Иран към 4:30 сутринта локално време.

Припомняме, че след невижданото иранско нахлуване по израелска територия в събота, Тел Авив разгласи, че ще отвърне на удара по метод и във време, което реши.

Около 23 ч. българско време на 13 април бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Причината – възмездие за нападението против консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. Няколко прилежащи страни реагираха незабавно със отбрана на небето си. В Израел прозвучаха сирени и се чуха гърмежи. Местните медии оповестиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР